acvilanis grup - acvilanis

Go to content

Metodele de aplicare a ingrasamintelor chimice

acvilanis
Published by in Ingrasaminte ·
Tags: http://acvilanis.ro/agricultura.html
Pentru utilizarea eficienta a ingrasamintelor chimice, modul si perioada de administrarea prezinta o importanta deosebita. Stabilirea modului corect de administrare a ingrasamintelor chimice este factorul care determina eficienta acestora. Trebuie urmarit ca substantele nutritive sa fie cit mai mult in zona radacinilor active ale plantelor.

Perioada de administrare

Perioada de administrare difera in functie de conditiile pedo-climatice, ca si de faza de consum maxim al plantei de cultura. Solul prin caracteristicile sale fizice, chimice si biologice influenteaza in mare masura perioada de administrare a ingrasamintelor.In perioada de incoltire al semintelor este foarte important ca substantele nutritive sa existe in cantitati suficiente, inzona unde apr radacinile plantei. Acetsa este criteriul optim in stabilirea perioadei optime de administrare a ingrasamintelor.Deci nu se poate recomanda un calendar standard, totusi este posibila stabilirea unor caracteristici generale cu privirel la administrarea ingrasamintelor, avandu-se in vedere elementele nutritive de baza.

Ingrasamintele azotoase sunt foarte active in sol si pot fi usor spalate de apele pluviale sau de irigatii. Pentru a preintampina aceste pierderi aceste ingrasminte se vor administra  in momentul in care este cel mai mult mnevoie de ele, in cele mai multe cazuri nu se administreaza toata cantitatea de azot in perioada de insamnatari sau de crestere a plantelor, administrarea facandu-se in etape, in anumite in anumite perioade de evolutie a plantelor.

La paioase, odata cu insamantarile se administreaza ureea, care prin spalare are pierderi mici in sol.

Inainte de incoltirea semnintei se vor folosi ingrasaminte pe baza de azotat de amoniu si calciu, (Nitrocalcar) . In lipsa acestora se poate folosi ureea, mai ales inainte de ploaie.

In Romania, conditiile pedo-climatice recomanda folosirea ingrasamintelor azotoase (chiar si complexe) in mod fractionat, jumatate toamna, la pregatirea patului germinativ sau imediat dupa semanat, si cealalta jumatate primavara la pornirea in vegetatie a plantelor, pe sol liber de zapada.

Daca la plantatiile cu pomi fructiferi se va observa deficienta de azot, toamna si inainte de inflorit, se va administra prin pulverizare uree in concentratie de 0,5-1,0%. Se pot administra ingrasaminte cu azot in sol, de jur imprejurul pomului, la protectia coroanei, dup[ care se incorporeaza in sol cu ajutorul unei greble.

In vii, jumatate din ingrasamintele azotoase se va administra in timpul lucrarilor din februarie-martie, iar jumatate sub forma de uree, dupa prima sapa.

La legume, ingrasamintele se administreaza odata sau de doua ori tinandu-se seama de perioada de vegetatie, Administrarea se face in  doua faze, jumatate la 15 zile dupa plantare, iar restul dupa legarea rodului, ingrasamantul fiind administrat la circa 10/15 cm distanta de   tulpuina plantei si amestecandu-se cu solul. In functie de perioada de aplicare ingrasamintelor se disting 3 variante  si anume :

  1. fertilizare inainte de semanat/plantat numita ferilizare de baza
  2. fertilizarea odata cu semanatul/plantatul
  3. fertilizare in timpul vegetatiei

Fertilizare inainte de semanat/plantat
Se imbina cu sistemul de lucrare al solului, odata cu aratura adanca sub brazda. Ingrasamintele pot fi incorporate si cu lucrarile dinaintea semanatului, in acest caz se folosesc ingrasaminte usor solubile , care vor fi utilizate de plante la inceputul pornirii in vegetatie la culturile anuale (cereale, legume, palnte furajere)

Fertilizarea odata cu semanatul/plantatul
Pentru plantele care se seamana in randuri sau in cuiburi, ingrasamintele se aplica cu semanatori speciale care lasa pe acelasi rand sau cuib semintele si ingrasamintele. O astfel de fertilizarea asigura nutritia plantelor pe 20/30 zile de la rasarire.
La porumb, una din plantele de cultura care raspunde cel mai bine aplicarii ingrasamintelor chimice, acestea se aplica in 2 faze :
inainte de semantat sau odata cu semanatul, pe rand, la 5-6 cm lateral de samanta si la 2-3 cm sub aceasta;
in faza in care planta are 5-7 frunze, tot pe rand folosind cultivatorul echipat cu dispozitive de administrat ingrasaminte

Fertilizare in timpul vegetatiei
Este denumita si ingrasare suplimentara si are ca scop sa completeze nevoile plantelor in elemente nutritive in anumite perioade critice ale nutritiei acestora.

                Fii primul care lasa un comentariu!

+40 729 009 404

office@acvilanis.ro
Integritate, angajament, respect, perfectiune
jud. Bihor, România
sat. Tărian, nr. 641
cod postal 417272
(magazin.acvilanis.ro)
Back to content