acvilanis grup - acvilanis

Go to content

Despre materialele refractare

acvilanis
Published by in Industria Refractara ·
Tags: http://acvilanis.ro/produse.html
Conform normelor tehnice, materialele refractare sunt acele materiale naturale sau artificiale care rezista, fara a se inmuia, la o temperatura de cel putin 1500°C.
            Materilele refractare nu pot fi utilizate in exploatare la temperaturi egale cu temperatura refractaritatii lor. Temperatura de utilizareeste, de obicei, cu zeci sau cu cateva sute de grade inferioara refractaritatii produselor, fiind in functie de natura, proprietatile si conditiile de utilizare ale produselor refractare respective. Astfel, sub influenta sarcinilor la care sunt supuse, adica a actiunilor mecanice si chimice si in acelasi timp a temperaturii, materialele refractare incep sa se inmoaie si sa-si piarda rezistenta la temperaturi mult inferioare fata de refractaritatea lor.
Materialele refractare trebuie sa reziste la actiunile termice, mecanice si chimice care au loc in timpul diverselor procese din interiorul agregatelor termice si sa-si pastreze totusi proprietatile de baza, fara modificari importante.In general, in practica, are loc actiunea predominanta a unuia din factorii de distrugere. Uneori, actiunea zgurii determina in acelasi timp inmuierea materialului refractar si pierderea rezistentei acestuia, alteori contractia datorita unor transformari de retea micsoreaza stabilitatea lui termica (soc termic).
            In prezent, nu exista materiale refractare care sa aiba in aceeasi masura toate proprietatile necesare pentru o exploatare in orice conditii. Fiecare material refractar este caracterizat prin proprietati specifice, pe baza carora se stabileste domeniul de utilizare rationala.
             Elementul chimic cu cea mai inalta temperatura de topire este carbonul care sublimeaza la 3700°C. Dintre compusi, cei mai refractari se dovedesc, de semenea , cei care au in compozitia lor carbon. Ex: carbura de hafniu (HfC) se topeste la 3890°C, iar compusul HfC · 4 TaC la 3940°C.
In tara noastra clasificarea produselor refractare se face dupa urmatoarele criterii:
a)      compozitie chimica si mineralogica;
b)      refractaritate;
c)      porozitate;
d)      mod de legare;
e)      mod de prezentareFii primul care lasa un comentariu!

+40 729 009 404

office@acvilanis.ro
Integritate, angajament, respect, perfectiune
jud. Bihor, România
sat. Tărian, nr. 641
cod postal 417272
(magazin.acvilanis.ro)
Back to content